Image
Gözde Cirit | Monday, May 9, 2022 | Kadın Deri Eldiven

Kadın Deri Eldiven Çeşitleriyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kadın deri eldiven ile tarzınızı şık eldivenler ile tamamladığınızda oluşan uyum hem bir kıyafeti tam olarak tamamlıyor hem de kişinin kendini iyi hissetmesini sağlıyor.

Bir kadın elinin zarifliği, şık eldivenler ile buluştuğunda oluşan uyum hem bir kıyafeti tam olarak tamamlıyor hem de kişinin kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Deri eldiven kadın başlığı altında birçok farklı tasarımda ve modelde eldiven ile karşılaşılıyor. Kişinin kendine en uygun eldiveni alırken bilmesi veya sevdiği kişiye hediye olarak eldiven almak isteyen birinin bilmesi gerekenler bulunuyor. Kadın deri eldiven özelliklerine hakim olunması ile istenilen türde bir eldiven almak ve yıllarca kullanmak mümkün oluyor.



Kadın Deri Eldiven Çeşitleri Nelerdir?

Kadın deri eldivenleri üretim sırasında kullanılan deri çeşidi, astar kullanılması halinde astarı ve tasarımına göre değişmektedir. Yapılacak modele göre derisine ve astarlı olup olmayacağına karar verilmektedir. Eldiven modeli, derisini ve astar yapısını etkilemektedir.

Deri çeşidi: Bir deri eldivenin kalitesini etkileyen çeşitli unsurlar bulunur. Bunlardan en önemli olanı kuşkusuz ki deridir. Kaliteli eldivenlerde kullanılan doğal deriler denildiğinde akla bazı deri çeşitleri gelmektedir.

Peccary Domuz Derisi; Sıkça kullanılan bir deri çeşididir. Yumuşacık dokusu ve esnekliği kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Genellikle sürücü eldiven modellerinde ön plana çıkmaktadır. En lüks deri eldiven malzemesidir. Domuz kıllarının sert yapısı hem derinin sağlamlığını arttırmakta hem de deriye karakteristik bir özellik katmaktadır. Kaliteli bir deri eldiven üreticisi Peccary domuz derisine materyalleri arasında mutlaka yer verir.

Napa kuzu Derisi; Son derece dayanıklı ve esnektir. İnce yapısı sayesinde kullanımı kolaydır. Etiyopya, Nijerya, Güney Afrika gibi yumuşak iklimli bölgelerde yetiştirilen kuzu ve koyunlarının derileri tercih edilmektedir. Derinin küçük gözeneklerden oluşan yapısı ve yağlı dokusu, eldivenin kalitesini belli eden niteliğe sahiptir.

Geyik Derisi; Kalın bir deri olan geyik derisi sıcak tutması ile ön plana çıkan deri çeşitlerindendir. Napa deriye göre daha kalın bir yapıdadır ancak kalınlığına rağmen son derece yumuşaktır. Yumuşaklığı kullanım kolaylığı sağladığından, sıklıkla tercih edilen bir eldiven derisi olmasını sağlar. Kuzey Amerika ve İskandinavya gibi soğuk iklimli ülkelerde sıkça kullanılan bir deri çeşididir. Kendine özgü deseni kullanıldıkları eldivenlerde imza etkisi yaratmaktadır.

Süet Deri (Metis); Diğer derilere göre daha farklı bir üretim şekli olan deri çeşididir. Yumuşacık, kadifemsi dokusu için krom tabaklama işlemi uygulanır ve et yüzü olduğu gibi zımparalanmaktadır. Farklı hayvanlardan elde edilen deriler ile süet deri yapılabilir. Ancak kaliteli ve işlevsel bir deri için genellikle Güney Afrika keçisi derisi tercih edilir.

Keçi Derisi; Sert bir deri olan keçi derisi, son derece dayanıklı ve sağlam bir deri çeşididir. Büyük gözenekli olması, sertliği nedeniyle üzerinde zor işlem yapılması ve asimetrik olması genellikle lüks eldiven sektöründe kullanılmamasına neden olur. Motosiklet, outdoor kullanım gibi sert koşullara dayanması gereken eldiven üretimlerinde kullanılabilir. Diğer deri çeşitlerine göre fiyatları daha uygundur.

Dana Derisi; Sağlamlığı ile bilinen ancak esnekliği düşük olan dana derisi genellikle çanta, ayakkabı, kemer ve mont üretiminde tercih edilmektedir. Sağlam ve dayanıklı olması baseball, motosiklet ve iş eldivenlerinde kullanılmasına olanak tanır. Ancak fashion eldivenler için tercih edilen bir deri çeşidi değildir.

Suni Deri; Kullanım miktarı her geçen gün artan suni deri, özellikle büyük kıyafet markaları tarafından sıkça kullanılmaktadır. Kumaşa kimyasal yöntemler ile deri görüntüsü kazandırılması sonucu açığa çıkan suni deriler, doğal deriler ile kıyaslanamayacak şekilde farklıdır. Uygun fiyatlı olması suni deriye yönelimi arttırırken, firmaların sadece uygun olduğu için bu deriyi tercih etmesi ortaya sağlığa zararlı ürünler çıkmasına neden olmaktadır. Suni deri üretiminde cilt ile uyumsuz olan birden çok kimyasal kullanılmaktadır. Kauçuk, selüloz asetatı, zift, katran gibi Petro kimya maddeleri sıkça kullanılan kimyasallar arasındadır. Bu maddeler deri artıkları, çuha benzeri kumaş atıkları ve mukavva gibi ana malzemelerin üzerlerine baskı yöntemi ile işlenir. Böylece suni deri üretimi gerçekleştirilir. Aslında suni deri, bir deri çeşidi değildir. Deri görünümü verilen petro kimya kumaşıdır.

Hayvan hakları savunucuları suni deri kullanımının ön planda tutulmasını savunurken atlanılan bazı başlıklar bulunmaktadır. Öncelikle, suni deri içerisinde de bazı hayvan deri atıkları kullanılmaktadır. Kullanılan kimyasal maddelerin Petro Kimya maddeler olduğu ve çevreye son derece zararlı olduğu atlanmaktadır. Bunun yanı sıra, suni deri üretim işlemi sırasında fabrikalarda açığa çıkan çevre kirliliği dünya için kalıcı zararlar yaratmaktadır. Suni derinin çabuk deforme olması ve kullanım dışı kalması da ürünün kısa süre içerisinde çöpe atılmasına ve yeni kıyafet alımına ihtiyaç duyulmasına neden olur. Tüm bunlar göz önüne alınarak suni deri yerine hakiki deri kullanılması hem çevre dostu olması hem de kullanım süresinin uzun olması nedeniyle tüketim miktarının azalmasını sağlarken çevreyi korur. Kullanılan deriler hali hazırda gıda sektöründe kullanılan hayvanların derileri olduğundan, deri üretimi için ekstradan hayvan kesimi yapılmadığı bilinmelidir.

Astar yapısı: Eldivenler astarlı ve astarsız olarak üretilmektedir. İnce ve dört mevsimle uyumlu eldivenler genellikle astarsız tasarlanmaktadır. Ancak elleri sıcak tutması için üretilen eldiven modelleri çoğunlukla astarlı olmaktadır.

Astar çeşitlerinden biri olan doğal modal astar, kayın ağacından üretiliyor olup ince yapısıyla eldivenin eli sarmasını sağlar. Elin terlemesini önler.

Yün astar ise elin sıcacık kalmasını sağlamaktadır. Elin hava almasına olanak tanırken dışarıdan gelen rüzgârın eli üşütmesini önler. Kış eldivenlerinin vazgeçilmez astarıdır.

Kaşmir astar, yün astar gibi yine soğuk mevsimler için tercih edilmektedir. Kaşmirin yumuşak dokusu kullanım rahatlığı yaratırken, hava geçirgen olması elin havalanmasını sağlar.

Pamuk astar, cilt ile bire bir uyumlu bir astar türüdür. Hava geçiriyor olması elin havasız kalmasını önlerken, yumuşak dokusu eldivenin rahatlığını arttırır.

Tasarımı: Eldivenlerin uzunluğu ve kısalığı tasarımlarının bir parçası olduğu gibi ana çeşitliliği parmak yapısı sağlamaktadır. Parmaklı, parmaksız veya sadece baş parmaksız olacak şekilde kadın eldivenleri üretilmektedir. Kavrama yeteneğinin daha yüksek olması için parmaksız modeller ön plana çıkarken, sıcak tutması adına parmaklı modeller ön planda olmaktadır.


Kadın Deri Eldiven Modelleri Nelerdir?

Kadın deri eldiven modelleri belirli başlıklar etrafında şekillenmektedir. Modelleri doğrultusunda eldivenlerin kullanım alanları değişmektedir. Her bir modelin farklı renklerde ve tasarımlarda seçenekleri bulunmaktadır. Bundan dolayı eldivenin kullanım amacına karar verildikten sonra o model altındaki tasarımları değerlendirmek daha doğru bir sıralama olmaktadır. Eldiven modelleri aşağıdaki gibi çeşitlenmektedir.

Sürücü Eldiveni: Rahat direksiyon ve vites kavrama imkanı sunan sürücü eldivenleri, eli tam saracak şekilde üretilmişlerdir. Derinin hava aldıran özellikte olması oldukça önemlidir. Bu sayede eldiven uzun süre boyunca kullanılsa bile, elin havasız kalmasının önüne geçilir. Parmaklı ve parmaksız modelleri bulunmaktadır. Farklı model ve renk çeşitlilikleri bulunmaktadır.

Kış Eldiveni: Soğuk kış günlerinde ellerin sıcak kalması, rüzgar ve soğuğun cilt üzerindeki etkilerinden korunmak için tasarlanan ürünlerdir. Özel eldiven derisi ve astarlarla üretilmektedirler. Napa kuzu derisi, Yün koyunu, geyik gibi deri çeşitleriyle üretilen modelleri yaygındır. Genellikle, parmaklı ve eli komple saran modellerdir.

Uzun Opera Eldiveni: Dirsek ve dirsek üstüne kadar uzanan uzun opera eldivenleri, genellikle kıyafeti tamamlamak amacıyla kullanılmaktadırlar. Parmaklı ve parmaksız modelleri bulunmaktadır. Özellikle, kolsuz elbiselerde, elbiseye hareket katmak için tercih edilirler. Farklı tasarımlarda ve renklerde uzun opera eldiveni bulmak mümkündür.

Kürklü Eldiven: Bilek kısmı veya astarı kürklü olan kürklü eldivenler, soğuk kış günlerinde ellerin sıcak kalması için üretilmiştir. Bunun yanı sıra, son derece şık tasarımları ile kıyafete zarif bir dokunuş katarlar. 

Dokunmatik Eldiven: Smart Touchscreen™, özelliği ile üretilen bu eldivenler, dokunmatik ekranlı elektronik cihazların rahatlıkla kullanabilmesini sağlar. Smart Touchscreen, Altezzoso markasına ait olan bir deri teknolojisidir. Kişiler, eldivenlerini çıkarmadan rahatlıkla cep telefonlarını kullanabilirler.

Özel Dikim Eldivenler: Tamamı ile kişiye özel eldiven üretimini sağlayan özel dikim servisi yine Altezzoso markasına ait bir hizmettir. Kişinin gerekli el ölçüleri alınması ve hangi amaç ile eldivenin kullanılacağı öğrenilmesi ile kişiye en uygun eldiven tasarlanmaktadır. Kişilerin baş harfleri gibi nakışlar işlenerek, eldiven tasarımının da kişiye özel olması sağlanmaktadır.

Kadın Deri Eldiven Nasıl Seçilir?

Kadın deri eldiven seçilirken öncelikle eldivenin hangi amaç için kullanılacağına karar verilmesi gerekiyor. Amacın belirlenmesi ile uygun modele karar verilmelidir. Ardından kişinin el ölçüleri alınarak hangi eldiven bedeninin uygun olduğu bulunmalıdır. Bir eldivenin el boyuna uygun olması son derece önemlidir. Kişinin zevkine göre, eldiven modelleri arasından tokalı, kürklü, renkli dikişli gibi tasarım seçimi yapılması ile istenen eldiven modeline erişilmektedir.


Kadın Deri Eldiven Nereden Alınır?

Kadın deri eldivenleri, deri ürünler satan mağazalarda bulunabildiği gibi birçok ünlü kıyafet markasının da deri eldivenleri bulunmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ürünlerin üretiminde suni deri kullanılabileceğidir. Orijinal ve kaliteli bir deri eldiven isteniyorsa eldiven üzerinde uzmanlaşmış markaların ürünlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Bu tür markaların mağazaları bulunduğu gibi internet üzerinden alışveriş seçenekleri de bulunmaktadır. Altezzoso gibi deri eldiven sektöründe öncü markaların, e- ticaret sitelerinden veya fiziki satış gerçekleşen mağazalarından rahatlıkla deri eldiven alınabilmektedir.